dag 69: van Issy- L'Eveque naar Bourbon-Lancy - Reisverslag uit Bourbon-Lancy, Frankrijk van helma onderweg - WaarBenJij.nu dag 69: van Issy- L'Eveque naar Bourbon-Lancy - Reisverslag uit Bourbon-Lancy, Frankrijk van helma onderweg - WaarBenJij.nu

dag 69: van Issy- L'Eveque naar Bourbon-Lancy

Door: Helma

Blijf op de hoogte en volg helma

22 Juni 2014 | Frankrijk, Bourbon-Lancy

Zondag 22 juni van Isle L'Eveque naar Bourbon-Lancy
Heerlijk geslapen vannacht, maar 1-coureur wakker geweest en toen was het nog pikkedonker. Lekker rustig wakker worden. Om 7 uur liep de dochter van het echtpaar al met een kruiwagen met paardenmest lopen. Op zondagmorgen dan moet je wel een echt paardenmeisje zijn. Moeders is in de schuur al druk in de weer en roept dat het brood nog niet is aangekomen. We hebben tijd het ontbijt hadden we om half 8 afgesproken. Ik geniet ondertussen van mijn ochtendsigaretje. Niet veel later komt haar man aangescheurd in een witte bestel Renault of Fiat dat weet ik niet precies en hij heeft het brood gehaald. Ik krijg een ketel met koffie, vers brood met jam. En het smaakt goed. Mevrouw vraagt of de pelgrim opvang al heeft teruggebeld. Ik heb nog niets gehoord. Mevrouw wil dat ik een slaapadres heb en belt om half 8 zondagmorgen het volgende (wel wat duurder) adres uit mijn gidsje. En ja hoor ze wordt bijna direct teruggebeld. Mevrouw vertelt dat er vanmiddag onweer is voorspelt met beaucoup de orage en ze trekt er een erg moeilijk gezicht bij. Ze is een lief mens dat voel je. Een makkelijke tante die niets te veel is. Heerlijke mensen zijn dat. Haar man pakt intussen allerlei schapenkazen uit die veel lijken op rollen reuzel. Hij zet ze in een gekoelde vitrine. Het feest zal vanavond wel zijn. Het complex heeft meerdere ruimtes voor feestjes en partijtjes blijkt. Om kwart over 8 ben ik op stap en het loopt lekker ook is het al behoorlijk warm. Veel mensen zijn al op en knoeien wat in de tuin of laten mij meegenieten van hun klassieke muziek. Na een uur ben ik bij een picknickplaats met keurig toilet en douche. Mijn eerste pauze tegen 10.00 uur. Tante aan de Phone voor het wekelijkse update gesprekje. Altijd even fijn om gewoon weer plat te kunnen praten.
Het eerste dorp is Grury. Een onverzorgde man komt op een oud bromfietsje een landweggetje uittuffen. Een grote zak hangt over de passagierszit. Hij tuft vrolijk voor mij uit. Als ik Grury binnenkom staat zijn brommer voor de kroeg en tuft nog steeds. De man komt net naar buiten en heeft waarschijnlijk maaltijdresten opgehaald. Hij ziet er erg onvoorzorgd (eerder vies) uit en zou zo in het programma van Paradijsvogels kunnen of in De Stoel. Het is druk in de dorpsstraat, beide bakkers zijn open en het lijkt de wekelijkse reünie van dorpsbewoners wel. Iedereen zoent elkaar, maken een kort praatje en met nog een paar zoenen en een "bon journee" gaan ze weer uitelkaar. Ik loop verder en plots voel ik een stuk of 5 dikke druppels. Er hangt in de verte een dikke wolk en het regent daar ook erg hard zo te zien. Het is ook bijna windstil en drukkend warm. Ik moet zien dat ik snel in Mont kom voordat het onweer mij bereikt. Er valt ook geen pijl op te trekken waar het naar toewaait; de wind komt telkens ergens anders vandaan. Even later klaart het weer op maar ik loop toch maar stevig door. Als ik Mont aankom blijkt er ergens een feest te zijn. Op grote strohalmen wordt er melding van gemaakt. Logisch dat de gite-etap niet terugbelt. Op een bankje bij de kerk blijkt dat ik jou maar een uur hoef te lopen tot het slaapadres en daar kan ik pas om 16.00 uur terecht. De lucht betrekt weer en ik moet maken dat ik in de stad kom. De route van vandaag neem ik over de gewone weg omdat de afstand via de GR te lang is. En ik ben blij toe met dit weer. Ik loop eigenlijk heel erg lekker en het voelt niet als 27 km. Maar dan moet ik wel blijven lopen. Vlak voor Bourbon-Lancy is nog een picknickplek en ik neem weer even pauze. De hitte is drukkend en de Phone geeft aan dat het 29 graden is. En weer komen er donkere wolken aan dus toch maar de stad in. Grote borden duiden een muziekfestival aan. Ik ben benieuwd. Mijn water is in de tussentijd op en een jongen die op de doen voor het huis een sigaretje rookt vraag ik mijn flesje te vullen. Van zijn vader moet hij mij een hele fles geven uit de koelkast. Wat een vriendelijkheid. Het muziekfestival blijkt de jaarlijkse Kermis te zijn. Onvoorstelbaar hoeveel kermisdingen er rond de kerk staan. En hoeveel kabaal het kan maken. De kerk wordt gerenoveerd maar is open. En het is er mooi en heerlijk koel. Hier ga ik maar eens een poosje bijkomen. Een betere plek tegen de hitte is er op dit moment niet. In de kerk dringen de geluiden van de Kermis Door. Er blijkt ook zoiets als een feesten te zijn waar een DJ de mensen ophitst vooral hard te schreeuwen. Ik ga het maar eens bekijken. Het blijkt de rupsbaan te zijn en deze is enorm populair onder de jeugd. Ze gillen en schreeuwen om het hardst en het is allemaal tres jolie. ook de Kermis blijkt een reünie te zijn of het is een gewoon begroetingsritueel want ook nu weer veel gezoen. Meisjes lopen er op hun mooist (dus bloot) en jongens op hun stoere met hun flesje corona-bier, bij. Het is overal hetzelfde. Bourbon-Lancy heeft de sfeer van een oud dorp maar door de vele nieuw- en hoogbouw is het qua grootte wel een stad denk ik. Ik sta een poosje in de schaduw een poosje te kijken bij de rupsbaan. Leuk om de lol te kunnen zien. Het is bijna 16.00 uur en ik probeer het hotel maar eens te vinden achter dit kermis-geweld. Wanneer ik het plein afloop blijkt op de markt nog veel meer kermisattracties te staan. Onvoorstelbaar zoveel. Ik kom in een achterafstraatje waar pijltjes staan naar het hotel met pelgrimskorting. Ik moet een schuttingdeur Door en kom op een binnenplaatsje. Mevrouw is nog een redelijk jonge meid en ik word allerhartelijks en vol bewondering ontvangen. Een echt thuiskomen, zo voelt het. Ik krijg een kamer die "La Bohieme" heet. Een prachtig zolderkamertje met airco. En ik hoor niks van de Kermis. Heerlijk! En ik heb mail van Joke terug. Dat geeft moed. Lieve Joke heel erg bedankt. Grote broer denkt mee over de route en zal het boek van Joke ophalen voor de adressen. Ik ga heerlijk in de binnentuin zitten voor het verslag en de route van morgen. Ik hoor in de verte de geluiden van de Kermis. Mevrouw van het hotel heeft me een kaartje van een Italiaan hier vlakbij en die heeft salades op het menu dus ga ik daar straks maar eten. Eerst even het verslag tot nu toe online zetten, het adres voor morgen bellen en dan eten.
Het adres is gelukt! Ik slaap morgen wederom op een paardenmarkten of zo. Helemaal leuk dat het weer is gelukt. Daarna snel eten want ik val om van de honger. Heerlijke pizza met salade verte en natuurlijk toetje en koffie na en dat voor Nog geen 20 euro inclusief de wijn. Ik vind het geen geld. Bij teruglopen nog wat foto's van het dorp/stadje. Het is werkelijk erg mooi. Daar past de Kermis helemaal niet bij.
Nog snel even de foto's aan het verslag toegevoegd en klaar om te gaan slapen. En Joke: heel erg bedankt! Slaaplekker allemaal!

• 24 Juni 2014 - 08:23

Mans:

Draaiende wind = vast (blijft het zelfde) weer.